Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

jetomeislam.albanianforum.net
 
HomeHome  Mekka LiveMekka Live  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  
Latest topics
» >>Hadith i Ditës<<
Gruaja në Kur'an Icon_minitimeFri Feb 17, 2012 3:52 pm by Administrator

» 40 Hadithe të Pejgamberit Muhammed a.s.
Gruaja në Kur'an Icon_minitimeFri Dec 23, 2011 12:07 am by Administrator

» Viti i Ri (poezi)
Gruaja në Kur'an Icon_minitimeThu Dec 22, 2011 11:44 pm by Administrator

» Gruaja në Kur'an
Gruaja në Kur'an Icon_minitimeThu Nov 10, 2011 2:44 am by Administrator

» •... Rritja e sasis se vogel te ujit ...•
Gruaja në Kur'an Icon_minitimeSun Oct 16, 2011 2:40 am by Administrator

» •...RUKJE MP3...•
Gruaja në Kur'an Icon_minitimeSun Oct 16, 2011 2:25 am by Administrator

» •...All-llahu eshte nje i Vetem ...•
Gruaja në Kur'an Icon_minitimeSat Oct 15, 2011 5:05 pm by Administrator

» •... Foto Islam ...•
Gruaja në Kur'an Icon_minitimeFri Oct 14, 2011 9:40 pm by Administrator

» Ti je kandil ndriçues!
Gruaja në Kur'an Icon_minitimeSat Aug 20, 2011 12:07 pm by sumeja

Top posters
Administrator
Gruaja në Kur'an Vote_lcapGruaja në Kur'an Voting_barGruaja në Kur'an Vote_rcap 
valmir
Gruaja në Kur'an Vote_lcapGruaja në Kur'an Voting_barGruaja në Kur'an Vote_rcap 
Motra Muslimane
Gruaja në Kur'an Vote_lcapGruaja në Kur'an Voting_barGruaja në Kur'an Vote_rcap 
MrSelefi1
Gruaja në Kur'an Vote_lcapGruaja në Kur'an Voting_barGruaja në Kur'an Vote_rcap 
sumeja
Gruaja në Kur'an Vote_lcapGruaja në Kur'an Voting_barGruaja në Kur'an Vote_rcap 
Mr.Uzeir-ibrahimi
Gruaja në Kur'an Vote_lcapGruaja në Kur'an Voting_barGruaja në Kur'an Vote_rcap 
Who is online?
In total there is 1 user online :: 0 Registered, 0 Hidden and 1 Guest

None

Most users ever online was 12 on Wed Sep 27, 2017 1:40 pm
Search
 
 

Display results as :
 
Rechercher Advanced Search
Statistics
We have 29 registered users
The newest registered user is Selefu-Salih

Our users have posted a total of 21 messages in 14 subjects
July 2020
MonTueWedThuFriSatSun
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
CalendarCalendar

 

 Gruaja në Kur'an

Go down 
AuthorMessage
Administrator
Administrator
Administrator
Administrator

Numri i postimeve : 47
Join date : 2011-06-22
Age : 32
Location : Në Tokën e All-llahut!

Gruaja në Kur'an Empty
PostSubject: Gruaja në Kur'an   Gruaja në Kur'an Icon_minitimeThu Nov 10, 2011 2:44 am

Femra në Kur'an


Të drejtat, obligimet dhe përgjegjësitë e gruas në Islam janë të përcaktuara duke marr përbazë ligjin themelor Kur'anin, pastaj si sqarues i tij vie Sunneti si dhe gjykimet e dietarëve mysliman të cilat gjykime vien duke u bazuar në këto dy burime kryesore.

Gruaja në Kur'an është një element shumë i rëndësishëm, i cili element sqarohet përmes rrefimit të ndodhiv të gjeneratave të mëparshme rreth sjelljeve të saja dhe moralit të sajë.

Gruaja e vetëm që është përmendur me emër në Kur'an është Merjemja (Allahu qoft i kënaqur me të), nëna e Isës (paqa qoft mbi të) të dërguarit të Zotit, për të cilën ndodhet një sure e tërë emëruar Suretu Merjeme.

Këtu janë të përmbledhur ajetet Ku^r'an-ore të cilat merren me çështjen e femrës si dhe është bërë komentimi, sqarimi i tyre.

Gruaja në Kur'an
Barabarsia e gruas me burrin tek Zoti, vlerësimi i sajë
Suretu El Bekare, ajeti: 25 / (2:25):
"E, përgëzoi ata që besuan dhe bënë vepra të mira se ata do të jenë në Xhennete në të cilët rrjedhin lumenj. Saherë që u jepet ndonjë ushqim nga frutat e tij, ata thonë: “Ky është që me te u ushqyem edhe më parë”. Ngase, u sillet ushqim i ngjashëm (vetëm në formë, e jo edhe në shije). Aty do të kenë ata bashkëshorte të pastra dhe aty do të jenë përgjithmonë. "

Në këtë ajet Kur'anor Zoti e bën gruan të barabart dhe të çmuar tek burri si në këtë botë ashtu edhe në tjetrën duke potencuar përgëzimin e burrit që nënkupton se njeriu përgëzohet vetëm me gjëra të mira.

Suretu El Bekare, ajeti: 35 / (2:35):
Ne i thamë: “O Adem, ti dhe bashkëshortja jote banoni në Xhennet dhe hani lirisht nga frutat e tij kah të doni, po mos iu afroni asaj bime (peme) e të bëheni zulumqarë (të vetvetes suaj). ”

Suretu El Bekare, ajeti: 49 / (2:49):
Përkujtoni edhe kur ju shpëtuam prej popullit të faraonit, që nga ai shijuat dënimin më të idhët, duke ua therrur bijtë tuaj, e duke ua lënë gjallë gratë tuaja. Në këtë torturë përjetuat një sprovim të madh nga Zoti juaj.

Suretu El Bekare, ajeti: 102 / (2:102):
(E hodhën librin e Zotit) E ndoqën atë që thonin djajt në kohën e sundimit të Sulejmanit. Por Sulejmani nuk ishte i pafe, djajt ishin të pafe, sepse u mësonin njerëzve magjinë. (Ndoqën) Edhe atë që u zbriti në Babil dy engjëjve, Harutit dhe Marutit. E ata të dy nuk i mësonin askujt (magjinë) para se t’i thonin: “Ne jemi vetëm sprovë, pra mos u bën i pa fe!” E, mësonin (njerëzit) prej atyre dyve atë (magji) me çka ndanin burrin prej gruas së vet, por pa lejën e All-llahut me atë askujt nuk mund t’i bënin dëm dhe ashtu mësonin çka u sillte dëm e nuk u sillte dobi atyre. E ata (jehuditë) e kanë ditur se ai që (hodhi librin) e zgjodhi atë (magjinë), ai në botën tjetër nuk ka ndonjë të drejtë (në mëshirën e Zotit). Po ta dinin, ata se për ç’ka e shitën vetveten, ajo është shumë e keqe.

Suretu El Bekare, ajeti: 178 / (2:178):
O ju që besuat, u është bërë obligim gjurmimi për dënim për mbytje: i liri për të lirin, robi për robin, femra për femrën. Kurse atij që i falet diçka nga vëllau i vet atëherë ajo le të përcillët (e atij që e fal) kuptueshëm dhe shpagimi (nga dorasi) atij le t’i bëhet me të mirë. kjo është një lehtësim dhe mëshirë prej Zotit tuaj. E kush tejkalon pas këtij (pajtim), ai ka një dënim të idhët.

Suretu El Bekare, ajeti: 187 / (2:187):
Natën e agjërimit u është lejuar afrimi te gratë tuaja, ato janë prehje për ju dhe ju jeni prehje për ato. All-llahu e di se ju e keni mashtruar vetveten, andaj ua pranoi pendimin tuaj dhe ua fali gabimin. Tash e tutje bashkohuni me to dhe kërkoni atë që ua ka caktuar All-llahu ...

Suretu El Bekare, ajeti: 197 / (2:197):
Haxhi është në muajt e caktuar e kush bën (ia fillon të zbatojë) haxhin në këta muaj, nuk duhet afruar gruas, nuk bën të merr nëpër këmbë dispozitat e sheriatit, as nuk duhet shkaktuar grindje. All-llahu di për atë që e punoni nga e mira. Dhe përgatituni me furnizim (për rrugë), e furnizimi më i mirë është devotshmëria, e ju të zotët e mendjes keni dronë Time.

Në këtë ajet Kur'an-orë Zoti qartas sqaron rregullat e sjelljes së burrit ndaj gruas gjat kohës së Haxhxhit. Me ...nuk duhet afruar gruas... nënkuptohet largimi nga mardhënjet seksuale dhe asnjë lloj largimi tjetër, përkundrazi kërkohetafrim sa më i madh shpirtërorë e kjo argumentohet me pjesën '...as nuk duhet shkaktuar grindje....

Suretu El Bekare, ajeti: 221 / (2:221):
Mos u martoni me idhujtare deri që ato të besojnë (Zotin). Një robëresh besimtare është më e vlefshme se një idhujtare, edhe nëse ajo (idhujtarja) ju mahnitë. Mos u martoni as me idhujtarë deri që ata të besojnë (Zotin). Një rob besimtar është më i vlefshëm se idhujtari edhe nëse ai ju mahnit. Ata ju ftojnë për në zjarr, e All-llahu me mëshirën e vet ju fton për në Xhennet, për në shpëtim dhe u sqaron njerëzve argumentet e veta, ashtu që ata të përkujtojnë.

Suretu El Bekare, ajeti: 222 / (2:222):
Të pyesin ty për menstruacionin (hajdin). Thuaj: “Ajo është gjendje e neveritur, andaj largohuni prej grave gjatë menstruacionit dhe mos iu afroni atyre (për marëdhënie) derisa të pastrohen. E kur të pastrohen, atëherë afrohuni atyre ashtu siç u ka lejuar All-llahu. All-llahu i do ata që pendohen, dhe ata që ruhen prej punëve të ndyta e të neveritshme.

Suretu El Bekare, ajeti: 223 / (2:223):
Gratë tuaja janë vendmbjellje e juaj, afrohuni vendmbjelljes suaj si të dëshironi, por përgatitni për vetën tuaj, dhe kinie frikë All-llahu, e ta dini se fundi juaj është te Ai, e besimtarëve jepu myzhde.

Suretu El Bekare, ajeti: 226 / (2:226):
Ata që betohen se do të largohen prej grave të tyre (të mos bëjnë kontakt me to), afati i pritjes është katër muaj. Në qoftë se kthehen ata (heqin dorë nga betimi), s’ka dyshim All-llahu bën falje dhe mëshiron.

Suretu El Bekare, ajeti: 227 / (2:227):
E në qoftë se ata kanë vendosur për shkurorëzim, All-llahu dëgjon (fjalët e tyre) i di (qëllimet e tyre).

Suretu El Bekare, ajeti: 228 / (2:228):
E ato gra që janë shkurorëzuar janë të obliguara të presin tri menstruacione. Nëse ato i besojnë All-llahut dhe ditës së mbramë, atyre nuk u lejohet të fshehin atë që All-llahu krijoi në mitrat e tyre. E burrat e tyre kanë më shumë të drejta që gjatë asaj kohe, nëse duan pajtim, t’i rikthejnë ato. Edhe atyre (grave) u takon e drejta sikurse edhe përgjegjësia në bashkëshortësi, e burrave u takon një përparësi ndaj tyre. All-llahu është i gjithfuqishëm, i urtië.

Suretu El Bekare, ajeti: 229 / (2:229):
Lëshimi (pas së cilit mund të bëhet rikthimi) është dy herë, e (pastaj) ose jetë e njerëzishme (bashkëshortore) ose shkurorëzim me mirëkuptim. E juve (burrave) nuk u lejohet t’u merrni asnjë send nga ajo që u keni dhuruar (si niqah), vetëm nëse që të dy frikësoheni se nuk do të mund t’i ruajnë dispozitat e All-llahut (në bashkëshortësi). E nëse keni frikë se ata të dy nuk do të mund t’i ruajnë dispozitat e All-llahut, atëherë për atë, me çka ajo bën kompensim për shkurorëzim (hule) , për ata të dy nuk ka mëkate. Këto janë dispozita të All-llahut, pra mos i kundërshtoni, sepse kush i tejkalon dispozitat e All-llahut, pikërisht të tillët janë zullumqarët.

Suretu El Bekare, ajeti: 230 / (2:230):
E në qoftë se ai (burri) e lëshon atë (për herë të tretë), pas atij (lëshimi) nuk lejohet më derisa të martohet ajo për një burrë tjetër. E nëse ai (burri i dytë) e lëshon atë, atëherë për ata dy, po qe se mendojnë se do t’i zbatojnë dispozitat e All-llahut, nuk ka pengesë të rikthehen (në bashkëshortësi). Këto janë dispozita të All-llahut që ia sqaron një populli që kupton.

Suretu El Bekare, ajeti: 231 / (2:231):
E kur t’i keni lëshuar gratë dhe ato i afrohen afatit të tyre, atëherë ose mbani si duhet, ose i lëni si duhet (të kryejnë fatin), e mos i mbani sa për t’i dëmtuar, e të bëheni të padrejtë. E kush bën atë, ai e ka dëmtuar vetveten. Dispozitat e All-llahut mos i merrni për shaka. Përkujtoni të mirat e All-llahut, ndaj jush edhe atë që ju shpalli Kur’ani dhe dispozitat e sheriatit me të cilat ju udhëzon, dhe keni frikë All-llahun e dine se All-llahu është i gjithdijshëm për çdo send.

Suretu El Bekare, ajeti: 232 / (2:232):
Dhe kur i lëshoni gratë, e ato e përmbushin afatin e tyre (të pritjes), nëse pëlqejnë mes vete ashtu si kërkojnë rregullat, mos i pengoni që të martohen për burrat e tyre. Me këtë këshillohet ai që prej jush e beson All-llahun dhe botën tjetër, kjo është më e dobishme për ju, më e pastër, se All-llahu e di, e ju nuk e dini.

Gruaja dhe dëshmia
Suretu El Bekare, ajeti: 282 / (2:282):
O besimtarë, kur merrni hua prej njëri-tjetrit për një afat të caktuar, shkruajeni atë. Dhe nga gjiu juaj le të shkruajë një shkrues i drejtë dhe të mos ngurrojë nga të shkruarit ashtu siç e ka mësuar All-llahu. Le të shkruajë, ndërsa atij le t’i diktojë ai që pranon borxhin, le t’i frikësohet All-llahut, Zotit të tij e të mos lërë mangët asnjë send nga ai. E në qoftë se ai që ngarkohet me borxh është i paaftë mentalisht, është i mitur ose nuk është në gjendje të diktojë, atëherë le të diktojë drejt kujdestari i tij. Kërkoni të dëshmojnë dy dëshmitarë burra nga mesi juaj, e në qoftë se nuk janë dy burra, atëherë një burr e dy gra, nga dëshmitarët që i pëlqeni. (Dy gra në vend të një burri) Për atë se nëse njëra prej tyre gabon, t’ia përkujtojë tjetra. Dëshmitarët të mos refuzojnë kur të thirren. Dhe mos përtoni për ta shkruar atë dhe afatin e tij, i vogël qoftë ose i madh, sepse kjo është më e drejtë te All-llahu, më e fortë për dëshmi dhe më afër mosdyshimit. Vetëm nëse është tregti e menjëherëshme (dora-doras) që e praktikoni mes jush, atëherë nuk është ndonjë mëkat të mos e shënoni. Por, kur bëni shitblerje, dëshmojeni. E ai (pronari i pasurisë) nuk dëmton as shkruesit as dëshmitarët, e nëse bëni (dëmtimin), ai është mosrespekt i juaj (ndaj dispozitave të All-llahut). Keni frikë All-llahun se All-llahu ju dhuron dituri (të jashtzako-nshme), All-llahu është i Gjithdijshëm për çdo send.

Vajza
Suretu El Bekare, ajeti: 236 / (2:236):
Nuk është mëkat për ju nëse i lëshoni gratë pa pasur kontakt (martesë) me to dhe para se t’u caktoni atyre ndonjë caktim (kurorë-nikah), po pajisni ato (me ndonjë pajisje), pasaniku sipas mundësisë së tij dhe i varfëri sipas mundësisë së tij. Një pajisje e zakonshme është obligim për bëmirësit.

Suretu El Bekare, ajeti: 237 / (2:237):
E nëse i lëshoni ato para se të kontaktoni, por u keni pas caktuar atyre një caktim (kurorës), atëherë duhet t’u jepni gjysmën e asaj që e keni caktuar, përveç nëse ju falin ose ju falë ai në duart e të cilit është lidhja e kurorës. E të falni (burra ose gra) është më afër devotshmërisë, e mos e harroni bamirësinë ndërmjet jush. Vërtetë, All-llahu sheh atë që veproni.


Nëna
Suretu El Bekare, ajeti: 233 / (2:233):
Nënat, ato që duan ta plotësojnë gjidhënien, janë të obliguara t’u japin gji fëmijëve të vet dy vjet të plota. I ati i fëmijës është i obliguar për furnizim dhe veshmbathjen e tyre (gruas) ashtu si është rregulli. Askush nuk ngarkohet më tepër, vetëm aq sa ka mundësin e tij. Asnjë nën nuk bën të dëmtohet me fëmijën e saj, e as babai me fëmijën e tij. Po ashtu është i obliguar edhe trashëgimtari (i fëmijës). E nëse pas një konsultimi dhe pëlqimi (prindërit) shfaqin dëshirën për ndërprerjen (më heret) e gjinit, nuk është ndonjë mëkat për ta. Nëse ju baballarët) për fëmijën tuaj dëshironi gjidhënëse tjetër me kusht që pagesën t’ia bëni në mënyrë të duhur, nuk është ndonjë mëkat. Kini frikë nga All-llahu dhe dine se All-llahu sheh çka punoni.


E veja dhe e shkurorzuara
Suretu El Bekare, ajeti: 234 / (2:234):
E ata që vdesin dhe lënë gra pas vete, ato (gratë) presin katër muaj e dhjetë ditë. E kur ta kryejnë ato afatin e tyre, nuk është mëkat për ju (familja kujdestare) për atë që bëjnë ato në mënyrë të njerëzishme më veten e tyre. All-llahu hollësisht e di çka veproni.

Suretu El Bekare, ajeti: 235 / (2:235):
Paraqitja juaj për martesë ndaj grave (që kanë kryer afatin e tyre), në mënyrë të tërthortë, ose mbajtja fshehtë në veten tuaj, nuk është mëkat për ju. All-llahu e di se ju do t’ua përmendni atyre (dëshirën për martesë), por kursesi mos u premtoni atyre fshehtazi (diç tjetër), përpos t’u thoni fjalë të lejuara. Dhe mos vendosni lidhjen e kurorës derisa të përfundojë afati i caktuar. Ta dini se All-llahu e di çka fshehni në vete, pra kini frikë prej Atij, dhe dine se All-llahu shumë falë është i butë.

Suretu El Bekare, ajeti: 240 / (2:240):
Ata që vdesin nga mesi i juaj dhe lënë pas vete gra, le të testamentojnë (lënë porosi) për gratë e tyre, furnizimin për një vjet, duke mos i nxjerrë prej shtëpisë. E nëse (me dëshirën e vet) dalin, nuk është mëkat për ju për atë punë të lejueshme që bëjnë ato me vetveten. All-llahu është më i fuqishmi, më i dituri.

Suretu El Bekare, ajeti: 241 / (2:241):
Për të devotshmit është obligim që edhe për gratë e lëshuara të bëjnë një furnizim të zakonshëm._________________
“E kush është në rrugë më të mirë se ai që thërret në rrugën e All-llahut, që bën vepra të mira dhe që thotë: “Unë jam prej muslimanëve?”

Suretu: Fusilet, ajeti: 33.
Back to top Go down
https://jetomeislam.albanianforum.net
 
Gruaja në Kur'an
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Gruaja dhe Familja :: Motra Muslimane dhe Familja-
Jump to: